Makroalger – en ny hållbar proteinkälla?

By 21 januari, 2021Uncategorized

I jakten på fler vegetariska proteinkällor har projektet CirkAlg startats. Syftet är att undersöka möjligheterna till en ny cirkulär, svensk livsmedelskedja.

Projektet utförs i samverkan mellan flera universitet, företag (däribland VegMe) och en myndighet. Genom olika tekniker och processer avser man höja proteinhalten i svenska makroalger, alltså tång, och i förlängningen ingredienser gjorda av alger.

Makroalger innehåller 10–45 % protein i torkad form och är rikt på livsnödvändiga aminosyror – det vill säga proteinets byggstenar. Dessutom innehåller makroalger umamismakande ämnen, mineraler och vitaminer.

Makroalgernas smaklighet testas bland annat i några av VegMes produkter. Fokus ligger på umami, den femte grundsmaken, som återfinns i makroalger och har en förmåga att förhöja andra smaker.

Med optimerad smak och ett högt näringsvärde hoppas man på en proteiningrediens som kan bidra till en mer hållbar livsmedelsproduktion.

Läs mer här. 

Foto: Foto: Nicklas Elmrin