
I jakten på fler vegetariska proteinkällor har projektet CirkAlg startats. Syftet är att undersöka möjligheterna till en ny cirkulär, svensk livsmedelskedja.
Projektet utförs i samverkan mellan flera universitet, företag (däribland VegMe) och en myndighet. Genom olika tekniker och processer avser man höja proteinhalten i svenska makroalger, alltså tång, och i förlängningen ingredienser gjorda av alger.
Makroalger innehåller 10–45 % protein i torkad form och är rikt på livsnödvändiga aminosyror – det vill säga proteinets byggstenar. Dessutom innehåller makroalger umamismakande ämnen, mineraler och vitaminer.
Makroalgernas smaklighet testas bland annat i några av VegMes produkter. Fokus ligger på umami, den femte grundsmaken, som återfinns i makroalger och har en förmåga att förhöja andra smaker.
Med optimerad smak och ett högt näringsvärde hoppas man på en proteiningrediens som kan bidra till en mer hållbar livsmedelsproduktion.
Foto: Foto: Nicklas Elmrin